• gepubliceerd
  • leestijd
    ± 2 minuten

Afscheid na meer dan 10 jaar helpdesk voor jekuntmeer.nl

In december namen wij afscheid van JeKuntMeer. Dit was een zeer trouwe klant van Swink. Na meer dan 10 jaar besloten zij de helpdesk anders in te richten. In al die jaren hebben we fijn samengewerkt en daarom blikken we graag even terug. In dit blog vertellen we wat JeKuntMeer is en blikken wij terug op bijzondere situaties die we met deze helpdesk hebben meegemaakt.

Wat doet JeKuntMeer?

JeKuntMeer.nl is een platform waarop organisaties hun activiteiten aan kunnen bieden. Dan kun je denken aan buddytrajecten tot aan leerwerktrajecten. Het doel van JeKuntMeer is om voor mensen de afstand tot de samenleving kleiner te maken en het mogelijk te maken dat zij meer kunnen participeren. Als voorwaarde stelt JeKuntMeer wel dat de activiteiten van aanbieders gericht moeten zijn op kwetsbare groepen. Dat kan heel breed zijn van ouderen tot aan mensen die de Nederlandse taal nog niet machtig zijn. Het platform van JeKuntMeer richt zich op Amsterdam en Utrecht. Activiteiten kunnen zich binnen een bereisbare afstand van die steden bevinden.

JeKuntMeer en Swink

Voor Stichting de Omslag (waar JeKuntMeer onder valt) verzorgden wij een telefonische en e-mailhelpdesk. Daarop kwamen heel gevarieerde vragen binnen van inwoners die deel wilden nemen aan een activiteit. Wij waren daarin een schakel tussen inwoners en de aanbieders van activiteiten.

JeKuntMeer logoNaast door inwoners werden wij ook vaak benaderd door aanbieders van de activiteiten. Zij hadden bijvoorbeeld hulp nodig bij het invoeren van een activiteit of wilden weten hoe zij hun aanbod beter op konden laten vallen. Soms waren kleine aanpassingen van de tekst al genoeg om beter naar voren te komen in de zoekresultaten.

Wat maakte het werk voor JeKuntMeer zo bijzonder?

Als helpdesk kregen we soms vragen waarvoor we mensen moesten doorverwijzen. Voor gebruikers van de site was namelijk niet altijd duidelijk dat JeKuntMeer niet zelf de activiteiten organiseert. Daardoor kregen we regelmatig vragen die eigenlijk gericht waren aan de organisator van een activiteit, zoals:

  • Doen jullie ook klusjes op plek X?
  • Hebben jullie nog fietsen te huur?
  • Waar is de locatie?
  • Wat zijn de toelatingseisen?

Dat kwam doordat mensen dan niet de contactgegevens van de organisator van de activiteit konden vinden. Hiervoor moet je op de oranje knop ‘toon contactgegevens’ onderaan een activiteit klikken. Wij probeerden de mensen dan zo goed als mogelijk op weg te helpen. Dat kon voor ons even zoeken zijn als de organisatie niet de juiste contactgegevens had ingevuld. Wij keken dan of er in het systeem een mailadres of telefoonnummer bekend was.

Het beantwoorden van vragen en helpen van mensen, zorgde ook voor veel bijzondere en mooie momenten. Een paar voorbeelden zijn:

  • Mensen die elkaar na tientallen jaren terugvonden door een nieuwsbericht van een organisatie;
  • Mensen lieten regelmatig telefonisch lieten weten hoe fijn het was dat er activiteiten voor hen waren. Vooral oudere mensen die heel blij waren met buddyprojecten, omdat zij zich eenzaam voelden.
  • Via de site kwamen organisaties in contact die elkaar nog niet kenden, maar elkaar goed bleken aan te kunnen vullen. Dat gebeurde als een aanbieder niet duidelijk naar voren kwam in de zoekresultaten, maar wel een andere aanbieder zag met dezelfde doelgroep. Dan gebeurde het weleens dat zo’n organisatie zei: ‘Ik zal hen eens benaderen, want wij kunnen elkaar wel helpen’.

Jekuntmeer.nl is een website die wij iedereen aan kunnen raden. Het geeft een platform aan diverse organisaties die vol passie mensen een kans bieden om mee te doen in de maatschappij. Dat maakt voor veel mensen de drempel naar meer sociaal contact een stuk kleiner.